Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

5 ΡΙΧΤΕΡ Σεισμός στη Ναύπακτο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Κυριακή απόγευμα στις 17:35 με επίκεντρο τη Ναύπακτο.
Η δόνηση ήταν σύντομη, μερικών δευτερολέπτων, αλλά απότομη και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Δήμους Ναυπακτίας , Δωρίδας , Πατρών αλλά και στο Δήμο Δελφών.

Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα και πολύ κοντά στη Ναύπακτο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές.

Στη Ναύπακτο επί της οδού Σμηναγού Λαουρδέκη λίγο πριν τη γέφυρα της Βαριάς,τριόροφη οικία εμφάνισε σοβαρές ρωγμές στον φέροντα σκελετό.Στην πολυκατοικία αυτή υπάρχουν 14 διαμερίσματα και διαμένουν 40 άτομα.

Η παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας Γιάννη Μπουλέ, από την Σικελία όπου βρίσκεται ήταν άμεση, αφού προέτρεψε τους κατοίκους, με έξοδα του Δήμου να διαμείνουν τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες σε ξενοδοχεία της πόλης,ενώ αύριο αρμόδιο κλιμάκιο θα εξετάσει το κτίριο.

Με νεώτερη ανακοίνωσή του το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 17.35 στη Ναύπακτο είναι της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 4,8 όπως αρχικά είχε ανακοινώσει. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση το επίκεντρο της δόνησης είναι 20 χιλιόμετρα βοριοανατολικά της Πάτρας και ένα χιλιόμετρο από την πόλη της Ναυπακτου, με εστιακό βάθος τα πέντε χιλιόμετρα.

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε ότι ο σεισμός αυτός αποτελεί συνέχεια των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα ο σεισμός ήταν της τάξης των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το γεγονός δεν εμπνέει ανησυχία καθώς ο καθηγητής θεωρεί ότι τα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 5 Ρίχτερ.


Πάντως, δεν απέκλεισε να υπάρξουν και άλλες σεισμικές δονήσεις τις επόμενες ώρες και ημέρες, κάτω πάντως από 5 Ρίχτερ.

Εκκενώθηκε προσωρινά πολυκατοικία στη Ναύπακτο

Μια τριώροφη πολυκατοικία εκκενώθηκε προσωρινά στη Ναύπακτο, εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 17.35.
Συγκεκριμένα, μετά τις ζημιές που παρατηρήθηκαν στην πυλωτή της τριώροφης πολυκατοικίας, που βρίσκεται στην θέση Πινακούλα Παλαιοπαναγιάς, υπεύθυνοι του δήμου Ναυπάκτου ζήτησαν από τους περίπου 40 ενοίκους, να μην μπουν στα διαμερίσματά τους.
Οι ένοικοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Ναυπάκτου, ενώ στην περιοχή της πολυκατοικίας αναμένεται μηχανικός από την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών και να αποφανθεί για τον αν μπορούν ή όχι να επιστρέψουν οι ένοικοι στα σπίτια τους.

Kλιμάκιο του ΤΑΣ στη Ναύπακτο.

Με εντολή του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα κλιμάκιο του ΤΑΣ και μηχανικοί της περιφέρειας βρίσκονται στη Ναύπακτο προκειμένου να έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.Μάλιστα επισκέφθηκαν και την τριώροφη πολυκατοικία η οποία παρουσίασε κάποια προβλήματα στον φέροντα σκελετό και μετά τον πρώτο έλεγχο που πραγματοποίησαν αποφάσισαν για προληπτικούς λόγους οι οικογένειες να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο έως ότου γίνει επανέλεγχος για την ακριβή κατάσταση της οικοδομής.

http://dorida.blogspot.com/2011/08/47.html
http://www.princeolivernews.com/2011/08/08/greece/266452/
http://www.nafpaktianews.gr/news/244/klimakio-toy-tas-sti-naypakto