Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Το ΠΑΣΟΚ μετράει μία απώλεια, καθώς η κ. Κατσέλη παρέμεινε σταθερή στην αρχική της απόφαση να καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.
Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.

Διεγράφη η Λ. Κατσέλη

Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη, η οποία καταψήφισε το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Η κ. Κατσέλη παρέμεινε σταθερή στην αρχική της απόφαση να καταψηφίσει το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.Η ίδια υποστήριξε ότι αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε ύφεση και μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37».
Λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απάντησε στα «πυρά» του κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον «τζάμπα μάγκα». Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «τα πράγματα είναι εύθραυστα», ενώ κατέθεσε την επιστολή που έστειλε στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι στην επιστολή αναφέρονται συνολικά τα νέα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.
 

«Μονόδρομος και εισιτήριο αξιοπιστίας το πολυνομοσχέδιο»

Νωρίτερα, ως μονόδρομο για την ελληνική οικονομία παρουσίασε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απευθυνόμενος κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.«Αν το πολυνομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί στο σύνολο του δεν χρειάζεται να πάμε καν στο Eurogroup ή στη Συνοδό Κορυφής», δήλωσε με δραματικό τόνο από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τώρα κρινόμαστε όλοι», διαμήνυσε. «Για να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα τόσο προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όσο και προς αυτούς της αντιπολίτευσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «δεν παίζουμε σήμερα ούτε ενδοκομματικά ούτε ενδοκοινοβουλευτικά...όποιος νομίζει ότι υπάρχουν περιθώρια προκειμένου να δοκιμαστούν οι αντοχές μας κάνουν λάθος».
Επέκρινε δε τη μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή στάση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη αδυνατεί να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και αξιοπιστία».
«Δεν με ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα της χώρας», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ.

Β. Παπανδρέου: «Ψηφίζω»… αλλά «είναι η τελευταία φορά»
«Νομοσχέδιο άγριας λιτότητας που στέλνει πάλι τον λογαριασμό στους συνήθεις υπόπτους», και «πολυνομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει πλήρως την αγορά εργασίας», χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο η Βάσω Παπανδρέου από τη Βουλή, μιλώντας σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση.«Η Ευρώπη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης καταρρέει. Πέραν από τη γραμμή της τρόικας υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές», δήλωσε.
«Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να μην πάρουμε την 6η δόση, μου ζήτησε ο πρωθυπουργός να τού δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους στη Σύνοδο. Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα για την πορεία της χώρας. Είναι η τελευταία φορά», πρόσθεσε.
Τόνισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός της ανέφερε πως έστω και ένα άρθρο του πολυνομοσχεδίου να μην ψηφιστεί, τότε η Ελλάδα δεν θα πάρει την 6η δόση.

«Πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν πάει άλλο. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση, καταρρέει» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του πρωθυπουργού και σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη στενωπό.
«Mπορεί να μας πει η κυβέρνηση ότι αυτά τα βάναυσα μέτρα θα είναι και τα τελευταία;» διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης. Όπως επεσήμανε, ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχθηκαν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος.
 

Την κατάθεση στη Βουλή των επιστολών της κυβέρνησης σε ΔΝΤ και τρόικα, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών για ελλιπή ενημέρωση.