Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Η τιμή είναι μεγάλη, η ευθύνη μεγαλύτερη
Τις πρώτες του δηλώσεις ως πρωθυπουργός έκανε ο Λουκάς Παπαδήμος εξερχόμενος από το Προερικό Μέγαρο.
Δύο φορές έκκληση για «ενότητα», αλλά και «συνεννόηση και σύνεση», έκανε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στη σύντομη δήλωσή του κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παπαδήμος. αφού ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, τόνισε ότι «η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι πολιτικός, αλλά έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας 
του ασχολούμενος με την άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί. Πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» και οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, υπογράμμισε, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι τα προβλήματα ότι θα επιλυθούν ταχύτερα με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερα «αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση», «αν όλοι συνδράμουμε στη δύσκολη διαδικασία για την ανόρθωση της οικονομίας». Έχει γι' αυτό ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπαδήμος προσδιόρισε τη νέα κυβέρνηση ως μεταβατική με κύριο έργο της νέας κυβέρνησης, σημείωσε, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που συνδέονται μ' αυτές.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παραμονή στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής ευημερίας και θα διευκολύνει την προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι, εφόσον όλοι είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Καταλήγοντας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό», ενώ ερωτηθείς για τη διάρκεια της νέας κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν συμφωνήθηκε ακριβής ημερομηνία λήξης, αλλά ισχύει το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε επίσης ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό, προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 17:30 στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των κομμάτων.


Οι πρώτες αντιδράσεις από τα διεθνή media για την επιλογή Παπαδήμου
Σε θετικό κλίμα κινούνται οι αντιδράσεις των μεγάλων ειδησεογραφικών ομίλων στο εξωτερικό έπειτα από την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο.
Η ιστοσελίδα του Guardian γράφει ότι ο Παπαδήμος είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και αναφέρει την προειδοποίησή του ότι «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις για να ξαναχτίσει την ελληνική οικονομία». Στη λεζάντα της επίμαχης φωτογραφίας του κ. Παπαδήμου αναφέρεται ότι ο νέος πρωθυπουργός γίνεται δεκτός από το Βερολίνο και το Παρίσι ως ένα «ασφαλές ζευγάρι χεριών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC μεταδίδει ότι ο νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει σε μια «κρίσιμη στιγμή» για την Ελλάδα, ενώ τα μηνύματα που μεταφέρουν οι ανταποκριτές κάνουν λόγο για ελπίδα ότι η επιλογή Παπαδήμου θα δώσει την απαραίτητη σταθερότητα για την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Νew York Times έχουν την εκλογή του νέου πρωθυπουργού κεντρικό τους θέμα με τίτλο: «Η Ελλάδα επιλέγει έναν πρωθυπουργό έπειτα από ημέρες αντιπαραθέσεων». Ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτηρίζεται ως «σεβαστός οικονομολόγος» που θα ηγηθεί της κυβέρνησης ενότητας η οποία θα επικυρώσει τους όρους της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη στήριξη της Ελλάδας.


Θετικά τα πρώτα σχόλια των γερμανικών ΜΜΕ
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011, 17:00
Θετικά τα πρώτα σχόλια και οι εκτιμήσεις για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Λεπτό προς λεπτό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

«Ο εργατικός Παπαδήμος», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού N-TV. «Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θεωρείται ιδιαίτερα εργατικός, ενώ διακρίνεται για την οξυδέρκειά του, την οποία και θα χρειαστεί όταν βρεθεί αντιμέτωπος με την μεταβατική κυβέρνηση. […] Ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος χαίρει της εκτίμησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ηράκλειο άθλο αφού καλείται να ενώσει τη βαθιά διχασμένη χώρα στην μάλλον χειρότερη κρίση της νεότερης ιστορίας της και να τη γλιτώσει από το χάος. […] Για τον Παπαδήμο δεν τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Άλλωστε η πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να διατηρήσει το κοινό νόμισμα. Καλείται όμως να πείσει τους συμπολίτες του ότι πιθανότητες μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης υπάρχουν μόνο στη βάση των αυστηρών περικοπών που έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους».

Στις πρώτες δηλώσεις του Λ. Παπαδήμου αναφέρεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel: «Ήδη στις πρώτες του δηλώσεις ο Παπαδήμος προετοίμασε τους Έλληνες για περαιτέρω σκληρές περικοπές». «Μα το Δία! Οι Έλληνες έχουν νέο αρχηγό. Τελείωσε επιτέλους το τρελό συρτάκι για την εξουσία», σημειώνει ρεπορτάζ της Bild, «Habemus Papademos: Άσπρος καπνός πάνω από την Αθήνα», επιγράφεται το άρθρο στην Hamburger Abendblatt.


Μέρκελ
«Ευχές» από την Ευρώπη στη νέα ελληνική κυβέρνηση  Η καγκελάριος Μέρκελ εύχεται «κάθε επιτυχία» στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία». Ικανοποίηση από Ρομπέι και Μπαρόζο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης στην σημερινή της μορφή είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής της.
«Έχουμε μόνον ένα στόχο, αυτός είναι να επιτύχουμε τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης στην σημερινή της μορφή», είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου στο Βερολίνο.
Νωρίτερα, ορισμένοι γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι είχε γίνει γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε στενότερη ολοκλήρωση, ακόμα κι εάν αυτό σημαίνει να προχωρήσουν με μια μικρότερη ομάδα, τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα του ευρώ.
Η Μέρκελ αναφέρθηκε επίσης στην Ιταλία, λέγοντας ότι χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καλώντας να υπάρξει το ταχύτερο σαφήνεια σχετικά με την μελλοντική ηγεσία στη χώρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η Ιταλία είναι τώρα «στο σωστό δρόμο», προσθέτοντας όμως ότι «ο χρόνος είναι το ουσιώδες» στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι ο χρόνος «πιέζει».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αφού η βουλή υιοθετήσει τα νεότερα έκτακτα μέτρα λιτότητας.
Η Μέρκελ επίσης ευχήθηκε «κάθε επιτυχία» στην επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο, ενώ κάλεσε οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν «την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πολιτικών δυνάμεων».
«Η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη δυνατή συνεργασία» με την νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, πρόσθεσε η Μέρκελ.


ΡΟΜΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΖΟ
«Νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν δηλώνουν Ρομπέι και Μπαρόζο
Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί «ένα νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε κοινή γραπτή δήλωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Χαιρετίζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις στην Ελλάδα, οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο τονίζουν ότι έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό την ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης που θα αποβλέπει στη λήψη μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Όπως επισημαίνουν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, το βάρος του έργου της θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σύντομα το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υλοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί στις αρχές του 2012.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο, είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα διακομματικής διαβεβαίωσης στους ευρωπαίους εταίρους ότι δεσμεύεται να πράξει ότι απαιτείται ώστε να τεθεί το χρέος σε πτωτική πορεία. Η δημοσιονομική σταθεροποίηση θα πρέπει «να οδεύσει χέρι-χέρι» με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να υλοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας τις οποίες έχει ανάγκη επειγόντως ο ελληνικός λαός, υποστηρίζουν οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο.
Οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά, όπως επισημαίνουν, και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τον εαυτό της. Το μήνυμα αυτό απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, τονίζουν.
Καταλήγοντας οι κ.κ. Ρομπέι και Μπαρόζο σημειώνουν ότι προσβλέπουν στο να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν με τον νέο πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να συζητήσουν «τα επείγοντα θέματα της κοινής μας ατζέντας».


ΤΣΙΠΡΑΣ
«Η εξέλιξη αποτελεί ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας»
Επίθεση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή του νέου πρωθυπουργού και των νέων οικονομικών μέτρων που αναμένεται να ληφθούν. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσίπρας αναφέρει:
«Η νέα κυβέρνηση και ο νέος πρωθυπουργός καλούνται να υλοποιήσουν μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Και ως εκ τούτου, καταλληλότερος να αναλάβει αυτό το έργο είναι κάποιος που δεν έχει εκλεγεί και δεν έχει λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό.
Η εξέλιξη αυτή, όμως, αποτελεί ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας.
Οι φανατικότεροι υποστηρικτές του μνημονίου στη βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα κυβερνητικά έδρανα, έδωσαν μάχη για να επιβάλουν αυτή την εξέλιξη.
Η επιλογή του κ. Παπαδήμου αποτελεί για όλους αυτούς εγγύηση ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και συνέπεια, η ίδια πολιτική που μέχρι σήμερα μας έχει καταστρέψει.
Η πολιτική που έφτασε τα ποσοστά της ανεργίας των νέων στο 43,5% και έβαλε λουκέτο σε πάνω από 200.000 επιχειρήσεις. Η πολιτική της εθνικής ταπείνωσης και της κοινωνικής λεηλασίας.
Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρός της παρουσιάζεται ως λύση στην κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές που υπηρέτησε.
Είναι πραγματικά τραγικό, τη στιγμή που η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω από τον πάταγο της ιταλικής κρίσης, ο νέος πρωθυπουργός να ζητά στο όνομά της νέες θυσίες. Δηλαδή απολύσεις, χαράτσια, περικοπές αλλά και εκχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Τα κόμματα που θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για την κοινωνική διάλυση, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία.
Χρέος όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων αυτού του τόπου είναι συλλογικά και ενωτικά να αγωνιστούν για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την γρηγορότερη δυνατή προσφυγή στις κάλπες.
Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με στόχο την ανάκτηση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, για μια νέα πορεία ανάπτυξης, αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης».


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
«Ο Λουκάς Παπαδήμος αποτελεί εγγύηση»
Κλιμάκιο της «Δημοκρατικής Αριστεράς», με επικεφαλής το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη και σε συνέντευξη τύπου, ανέφερε ότι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη».
«Νομίζω», πρόσθεσε, ότι «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει''.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι σύντομου χρονικού διαστήματος τριών μηνών και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να συμφωνηθούν κάποια πράγματα, στη βάση της κοινωνικής συνοχής και να πάμε σε εκλογές.


ΚΚΕ
Eπιλογή της πλουτοκρατίας και της ΕΕ ο Λ. Παπαδήμος
«Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «απέναντι σ' αυτή τη μαύρη συμμαχία ο λαός πρέπει να αντιτάξει τη δική εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».


Oι βιομήχανοι για τη νέα κυβέρνηση
 «Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι στη σημερινή οριακή συγκυρία η τελευταία ευκαιρία της χώρας», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αν οι Έλληνες τη στηρίξουν [...] μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ακόμα ότι «αποστολή της είναι να αποκαταστήσει το κύρος του ελληνικού κράτους έναντι όλων».


Δημαράς

«Μόνη λύση οι εκλογές»
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς σχολιάζοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά από τόσες μέρες, αφού καταπατήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα, κατάφεραν, τελικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του κ. Καρατζαφέρη, να επιλέξουν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Προφανώς, πρόκειται για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών. Η λύση εξακολουθεί να είναι μία: οι εκλογές».
http://www.zougla.gr


Ικανοποιημένη με την επιλογή Παπαδήμου η Δράση
Με ανακοίνωσή της η Δράση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανάδειξη του Λουκά Ππαδήμου ως νέου πρωθυπουργού και του ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή τύχη.

«Ο κ. Παπαδήμος, πρωθυπουργός. Η ΔΡΑΣΗ εκφράζει την ικανοποίηση της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής. Στον κ. Παπαδήμο η ΔΡΑΣΗ εύχεται καλή επιτυχία και καλή τύχη», αναφέρει η ανακοίνωση.

http://www.zougla.gr