Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ. 

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΙΟΑ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 7ης-8-2013 ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ, ΓΡΑΒΙΑΣ, ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ, ΛΙΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΟΛΑΤΑΣ.
Όπως είναι γνωστό εχθές, 30 Μαρτίου 2014, ψηφίσθηκε από εμάς, τους βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ καταψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση, το Πολυνομοσχέδιο για τα «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις».
Ανάμεσα στις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου εμπεριέχονται και διατάξεις που αυξάνουν τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα της Φωκίδας, όπως αυτές έχουν γίνει ήδη γνωστές με προηγούμενο Δελτίο Τύπου μου, το οποίο δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο.
Προς πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μου αναφέρω ότι στο Άρθρο 3 του Πολυνομοσχεδίου και στην παράγραφο Γ. αυτού που αφορά σε θέματα Φορολογίας Κεφαλαίου και ειδικότερα στην περίπτωση 5. της παραγράφου Γ περιλαμβάνεται η εξής διάταξη:
Στο άρθρο 3 του Ν. 4223/2013 (Α’ 287) - δηλαδή στο άρθρο που αφορά στις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ – προστέθηκε με το Πολυνομοσχέδιο νέα παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός της νήσου Κεφαλληνίας και των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και 2015. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής».
Στο σημείο αυτό η παροχή πλήρους ενημέρωσης του πολίτη επιβάλλει να τού διευκρινίσουμε ποιές είναι οι περιοχές της Φωκίδας που επλήγησαν από το σεισμό του Αυγούστου 2013. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν αυτές οι περιοχές δεν είχαν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως σεισμοπαθείς δεν θα μπορούσαν να απαλλαγούν με το Πολυνομοσχέδιο από το Φόρο Ακινήτων. Αυτονόητο είναι ότι αυτές οι περιοχές δεν κηρύχθηκαν από μόνες τους σεισμοπαθείς αλλά μετά από προσπάθειες της βουλευτή και των τοπικών αρχόντων.
Οι περιοχές, λοιπόν, της Φωκίδας που επλήγησαν από το σεισμό τη 7ης Αυγούστου 2013 και στη συνέχεια κηρύχθηκαν σεισμοπαθείς με σκοπό να ενταχθούν στο πρόγραμμα αρωγής και αποκατάστασης και κατά συνέπεια απαλλάσσονται από το Φόρο Ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2014 και 2015 είναι οι εξής τοπικές κοινότητες του Δήμου Δελφών: 
1) Πολυδρόσου, 
2) Γραβιάς, 
3) Καστελλίων, 
4) Λιλαίας, και 
5) Μαριολάτας.

Παραθέτω, δε, το σχετικό από 30-8-2013 Δελτίο Τύπου μου:

Ασπασία Π. Μανδρέκα Άμφισσα,30 Αυγούστου 2013
Βουλευτής Νομού Φωκίδας
Γραφείο Τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

Μετά την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε την 7η Αυγούστου 2013 με επίκεντρο την περιοχή της Αμφίκλειας του Νομού Φθιώτιδας και συνεχίστηκε έως και την 20η Αυγούστου, από την οποία επλήγησαν και Τοπικές Κοινότητες του Νομού Φωκίδας, η Βουλευτής του Νομού, κ. Ασπασία Μανδρέκα, συνεργάστηκε στενά με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων, (ΥΑΣ), και το συναρμόδιο φορέα, Οργανισμό Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Περιοχών, (ΟΑΣΠ), κλιμάκια των οποίων επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές.
Η επίσκεψη των κλιμακίων είχε στόχο τον έλεγχο των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα αλλά και την ενημέρωση των τοπικών αρχών, φορέων και κατοίκων της περιοχής, για τα μέτρα που δύναται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων.
Η Βουλευτής, λοιπόν, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία είναι σε θέση να ενημερώσει τους συμπολίτες μας ότι στο Πρόγραμμα για την Αρωγή και Αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του Νομού Φθιώτιδας εντάσσονται και οι εξής πληγείσες από το σεισμό Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δελφών:

1. Πολυδρόσσου,
2. Γραβιάς,
3. Καστελλίων,
4. Λιλαίας, και
5. Μαριολάτας.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, δε, των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές, καθορίζονται τα μέτρα πιστωτικής διευκόλυνσης, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται τις επόμενες μέρες η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (ΦΕΚ), και η ανάρτησή της στο πρόγραμμα «Διαύγεια» του Υπουργείου.

Ειδικότερα, στην Απόφαση ορίζεται ότι:
Η Χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για την ανακατασκευή ή επισκευή πληγέντων κτισμάτων ανάλογα με το χαρακτηρισμό τους.
Ο τρόπος υποβολής των σχετικών αιτήσεων, (εντός προθεσμίας 1 έτους).
Η Στεγαστική Συνδρομή αποτελείται κατά 40% από Δωρεάν Κρατική Αρωγή, (Δ.Κ.Α.), και κατά 60% από Άτοκο Δάνειο, (Α.Δ.).
Η Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή υπολογίζεται βάσει του εμβαδού του κατεδαφιστέου κτίσματος και της χρήσης του και οι τιμές ανά τ.μ. είναι οι παρακάτω:
Κατοικίες: 600 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
Επαγγελματικοί χώροι & Δημόσια κτίρια 300 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. (σε περίπτωση κατεδαφιστέου άνω των 150 τ.μ. χορηγείται για κάθε 150 τ.μ. του κτίσματος μέχρι 120 τ.μ.)
Ιεροί Ναοί: 500 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Διατηρητέα 600 €/τ.μ. χωρίς περιορισμό στο εμβαδόν
Αγροικίες- Αποθήκες 150 €/τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.
Η Στεγαστική Συνδρομή για επισκευή υπολογίζεται βάσει των βλαβών που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο τιμολόγιο της Υπηρεσίας με ανώτερα όρια Σ.Σ.:
350 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων.
150 €/τ.μ. και μέχρι 120 τ.μ. για ζημιές σε μη φέροντα στοιχεία των κτιρίων.
Επιπλέον, θα χορηγηθεί επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από € 200 έως € 300, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές..
Επιπρόσθετα, ενημερωτικά αναφέρουμε ότι, πριν την ένταξη στο πρόγραμμα αρωγής των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Δελφών που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης-8-2013 από το σεισμό με επίκεντρο την Αμφίκλεια, είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υποδομών και Δικτύων ότι τα μέτρα για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων του Νομού Φθιώτιδας θα εφαρμοσθούν σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς στο παρελθόν και τα μέτρα αποκατάστασης εκκρεμούσαν ως σήμερα. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές είναι και οι περιοχές του Νομού Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τους σεισμούς της 18ης και 22ας Ιανουαρίου 2010.
Συγκεκριμένα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι εξής περιοχές του Δήμου Δωρίδας:

1. από τη Δ.Ε Τολοφώνας εντάσσεται η Τ.Κ Πανόρμου, και
2. από τη Δ.Ε Βαρδουσίων εντάσσεται η Τ.Κ Κροκυλείου.

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2013,
Ασπασία Μανδρέκα
Βουλευτής Φωκίδας.